AKU DAHULU DAN SEKARANG, PERJALANAN YANG MEMERITKAN

Dulu selepas berhenti kerja dengan bank saya berkerja dengan sebuah syarikat swasta setelah ditawarkan pakej yang sangat menarik oleh rakan sekampung. Masa tu baru je beli kereta wira. Bulan pertama gaji dah tak bayar. bulan kedua boss pergi bercuti ke UK rakan kongsi boss tu ambik duit jualan untuk bayar gaji saya sebab kesian tengok …

WAMAKARU WAMAKARULLAH

WAMAKARU WAMAKARULLAH Sebenarnya sudah 2 tahun saya dan Syed merancang untuk melancarkan Thirdforce Cahpter di Bangi. Namun kekangan masa dan kesibukan aktiviti seharian menjadikan ianya asyik tertunggak. Saya mengenali Syed sewaktu sama-sama mengikuti kursus pensijilan Neuro Lingustic Programming (NLP) di Kuala Lumpur. Kami berada dalam kumpulan yg sama sepanjang kursus tersebut. Saya sangat kagum dan …

RAJA SHAMRI FOR PRU15 ??

RAJA SHAMRI FOR PRU15 ?? Sekumpulan tokoh korporat dan sahabat-sahabat sewaktu belajar di universiti dulu datang bertemu saya dan menawarkan diri, kepakaran dan dana mereka untuk membawa saya ke Parlimen for the next General Election PRU15. Mereka rupa-rupanya bukan calang-calang. Ada yang dari konsortium dan gabungan pelabur, tokoh korporat dari rangkaian industri yang besar. Cukup …

ABANGRAJA, SEKOLAH LAMA DAN KAYUHAN MERDEKA : SAYANGI MALAYSIAKU

ABANGRAJA, SEKOLAH LAMA DAN KAYUHAN MERDEKA : SAYANGI MALAYSIAKU Alhamdulillah pagi ni abangraja kembali ke sekolah lama abangraja dulu di SMK Gaal Pasir Puteh untuk bersama-sama adik-adik dalam Program Kayuhan Kemerdekaan. Rasa bersemangat dari pagi lagi bila bangun tidur untuk ke sekolah. Seronok dapat kembali ke sekolah lama dan berjumpa dengan cikgu-cikgu … Ramai yang …

Apakah itu yang dimaksudkan “Bawakan Agama”?

jika datang gelap, tak perlu kita teriak-teriak, “Gelap, Gelap, Gelap!”, tapi cukupkan bawakan cahaya, maka  begitu gelap dengan sendirinya akan menghilang. Begitupun dengan maksiat, tak perlu kita teriak-teriak, “Mabuk Haram, Judi Haram, pacaran Haram”, karana orang pun tahu hal hal itu maksiat, tapi cukuplah kita bawakan agama kepadanya, maka dengan begitu maksiat dengan sendirinya akan …

PESANAN DARI ALLAH

PESANAN DARI ALLAH Ingin saya kongsikan kisah ini sebelum tidur. Kisah berlaku pagi semalam sewaktu saya berbual dengan seorang kawan bernama Hj. Mat di bandar Jerteh Terengganu dalam sebuah restoren. Kami berbual berkaitan isu-isu semasa serta program bantuan orang miskin yang saya usahakan sejak sekian lama termasuk beberapa perbincangan perniagaan. Sedang asyik berbual datang seseorang …